Energia-Energia

Emotioneel lichaamswerk

Bij ELW® nemen we het lichaam als uitgangspunt. We gebruiken de tools ademen, bewegen en geluid. Het doel is dat je terug in je lichaam komt en gronding vindt en voluit van het leven kan genieten. Ben jij nieuwsgierig naar wat jouw lichaam jou te vertellen heeft?

Emotioneel lichaamswerk (ELW®) is een doeltreffende methode voor persoonlijke ontwikkeling. Het is een ervaringsgerichte methode die het lichaam als uitgangspunt neemt om mensen in hun emotionele, fysieke, mentale en spirituele ontwikkeling te ondersteunen en/of om een dieperliggende problematiek te helpen verwerken.

ELW® richt zich op de mogelijkheden van mensen. We gaan er immers van uit dat je kan leren zelf de kwaliteit van je leven te bepalen en dat kan bijvoorbeeld een leven vol levenslust, creativiteit en zelfvertrouwen zijn.

Hoe doe je dat?

Ademen, bewegen en geluid zijn de ingangspoorten. Via lichaamsgerichte oefeningen kom je opnieuw in contact met je gevoel. Je wordt je bewust van je gevoelens en emoties en leert hiermee om te gaan. Spanningen worden geleidelijk losgelaten. Je ademhaling is hierbij één van je graadmeters. Er ontstaat ruimte voor nieuwe ervaringen. Je gaat voelen wie je bent, hoeveel kracht je hebt en hoe je die kracht gebruikt. Zo kan je bewust kiezen voor wat jij in je leven belangrijk vindt.

Van waar komt deze methode?

Deze methode bestaat reeds ruim 20 jaar. Zowel in België als in Nederland worden trainingen gegeven.

De stamvaders van alle lichaamsgerichte therapieën zijn Wilhelm Reich en Alexander Lowen. De geniale pionier Wilhelm Reich stelde reeds in 1930 het principe vast dat lichaam en geest weerspiegeld worden in het lichaam. Hij beschreef als eerste hoe energie zich vastzet in het lichaam als gevolg van emotionele spanningen. Uit deze waarnemingen ontwikkelde hij de ‘karakterstructuren’.
Na hem kwam Alexander Lowen, beter bekend als de grondlegger van de Bio-Energetica. Lowen zegt zelf over zijn techniek: ‘Het is een therapeutische techniek om de persoon te helpen om terug in het lichaam te komen en om de persoon zoveel mogelijk te laten genieten van het leven in het lichaam. Soms helpt het om een Bio-Energetica oefening te doen om de cliënt meer in contact met haar/zijn energie te brengen.'

Wij geven ELW® op een zachtere manier dan onze grondleggers, maar het blijft wel gebaseerd op dezelfde principes van gronding, geluid, adem en jouw lichaam en emoties in beweging brengen. Het is een introspectieve lichaamsgerichte manier om je emoties en gevoelens te ervaren en toe te passen ten voordele van je levenskwaliteit.

Het is zalig om mensen te begeleiden in hun beleving en in het nieuwsgierig ontdekken van de signalen van het lichaam en in het onderzoek naar hun eigen gedrags- en denkpatronen. ‘Waarom heb ik het lastig met een bepaald type mensen of wat bewonder ik in mensen en wat zegt dat over mij? Welke boodschap geven mijn opgetrokken stijve schouders mij? Wat vind ik van mijn lichaam en geef ik het de nodige aandacht en zorg? Mag ik er helemaal zijn hoe ik ben? Kan ik mijn grenzen aangeven en hoe doe ik dat?’ Dit zijn enkele voorbeelden van thema’s die we in groeps- en individuele sessies kunnen verkennen.

Persoonlijke beleving van Jean-Pierre

ELW® is mijn passie omdat ik mensen kan begeleiden in hun groeiproces en omdat ik hen verder zie openbloeien. Net zoals ik zelf open gebloeid ben tijdens mijn opleiding ELW® (www.emotioneellichaamswerk.be). Het is voor mij een levensstijl geworden om vanuit een goede gronding te leven met een open hart.

In individuele sessies emotioneel lichaamswerk gebruik ik soms Shiatsu manipulaties, mits jouw akkoord, om een lichaamsdeel te deblokkeren. Zo kunnen we soms makkelijker toegang krijgen tot de onderliggende emoties. In de Shiatsu behandelingen nodig ik de mensen ook uit om dieper te ademen zodat ze meer in contact komen met hun emoties en om hun stem te gebruiken om de emoties die vrijkomen bij de behandeling naar buiten te brengen.