Energia-Energia

Verliesbegeleiding

Rouw is een normale reactie die ontstaat als je iets of iemand dierbaar verloren bent, soms voor even en soms voor altijd. Verliesbegeleiding betekent voor ons: open staan met ons hart en jou helpen het verlies in beeld te brengen, te verwerken en te aanvaarden. Is het jouw diepste wens om jouw pijn te helen en draagbaar te maken?

Verlies ervaar je als je iets of iemand dierbaar verloren bent, soms voor even, soms voor altijd. Verlies is soms niet grijpbaar, niet verstaanbaar, niet vatbaar. Het grijpt je aan, het pakt je, zonder tierlantijntjes, in jouw hart en buik. Verlies kan van emotionele aard zijn, maar evengoed van lichamelijke of seksuele-intieme aard. Het kan je zo aangrijpen dat het je helemaal overspoelt en mogelijks wordt het zo groot dat jouw lichaam jou beschermt om het nog te voelen. Soms gaan er vele jaren voorbij en komen er dan pas lichamelijke pijnen of emotionele reacties boven. Dan weer lijkt het ogenschijnlijk voorbij. Of het is jouw wens dat het voorbij is. Soms denk je dat het verwerkt is. Of zeg je tegen jezelf 'waar heb ik het nog over'. Soms word je helemaal stil als je eraan herinnerd wordt.

In verliesbegeleiding gaan we samen met jou op weg en zijn we er naast jou om de pijn draagbaar, zichtbaar en heelbaar te maken. Dat doen we door o.a. het verlies in beeld te brengen, de pijn te verwerken, te leren aanpassen aan een leven zonder de/het dierbare om dan het leven te kunnen herinrichten en het moeilijke daarin te integreren. Het pijnlijke gebeuren visueel maken en dit naar de werkelijkheid brengen is een belangrijke fase. Mogelijks kan je er een symbool aan geven. Samen zoeken we hoe je dit een plaats kan geven in jouw hart.

Hoe ga je om met

In dit verlies ben je welkom, welkom met jouw tranen en pijn, en met jouw waarom vragen.

In dit verlies mag je er zijn, helemaal wie jij bent, rauw, zonder taboe. Je mag roepen, krijsen, kreunen, naar adem happen. Of gewoon stil zijn en het niet weten. Snikken, een traantje laten en aangeven dat je niet weet hoe ermee om te gaan.